Elhunyt Halász Lajos atya

Türelemmel viselt hosszú betegség után, április 13-án este elhunyt Lajos atyánk a székesfehérvári Országos Papi Otthonban.

Rendtestvérünk a Győr-Moson-Sopron megyei Egyeden született 1927. július 6-án. Az elemi iskola ötödik osztálya után, 1938-ban jött Kőszegre, hogy missziós növendék legyen. Itt kezdte meg a noviciátust is 1943-ban. A háború miatt az ő évfolyamának egy évvel tovább tartott a képzés, így csak 1946-ban tehette le első fogadalmát. 1947-ben leérettségizett, majd Ausztriába ment, hogy Mödlingben, a St. Gabriel Missziósházban, a rendi főiskolán teológiát tanuljon. Évfolyama volt az utolsó, amelyik ezt legálisan tehette meg. 1952-ben örökfogadalmat tett, majd még abban az évben pappá is szentelték, viszont – a kor szokása szerint – még egy évig folytatnia kellett tanulmányait.

A Fülöp-szigetekre kapott kinevezést, és az akkor hatályos törvények miatt angol nyelvtanfolyamon kellett részt vennie, melyet 1953-ban Liverpoolba végzett el. 1954 áprilisában utazott a Fülöp-szigetekre, ahol Mindoro szigetére helyezték. 1957-ben plébánosi kinevezést kapott a sziget nyugati felén lévő Sablayan településre. Egy ötéves időszakot leszámítva, itt szolgált egészen 1993-ig, Magyarországra való visszatéréséig. A plébánián templomot, a mellékállomásokon kápolnákat épített. A központban elemi és középiskolát, majd hitoktatóképzőt alapított, illetve létrehozott egy kórházat is. Feladata volt a hegyekben élő, részben még animista mangyan törzsek pasztorációja, valamint a missziós területén lévő központi nagy büntetőintézet ezerötszáz, kétezer fogvatartottjának lelkigondozása is.

Mikor Magyarországra visszahelyezték, először egy évig Hajóson volt plébános, majd kinevezték a rendtartomány missziós titkárává. Ezt a feladatot először Budatétényben, majd 1996-tól 2004-ig Kőszegen végezte. Mindeközben lelkesen gondját viselte a magyarországi filippínó közösségnek is. 1995-ben megalapította az SVD Baráti Kör című időszakos körlevelet, melyből később megszületett a megújult Világposta folyóirat.

2011-ben hirtelen rosszul lett, és ettől kezdve komolyabb egészségügyi felügyeletre szorult. Ekkor költözött a székesfehérvári Országos Papi Otthonba. Az elmúlt három évben állapota lassan, de folyamatosan romlott, míg néhány nappal ezelőtt tüdőgyulladással kórházba került. Bár ebből még felépült, és a kórházból visszamehetett az otthonba, de látható volt, hogy közel van a végleges búcsúzás.

Április 13-án, hétfőn este 8-kor az Úr magához is szólította hűséges szolgáját, kitől 21-én, kedden veszünk végső búcsút. A gyászmise 10 órakor kezdődik a kőszegi Szent Imre Missziósház kápolnájában, utolsó újtára pedig 11 órakor kísérjük Lajos atyánkat a helybeli temetőben. A mindenható Isten adjon neki örök üdvösséget!

Tóth Zoltán SVD

Elhunyt Halász Lajos atya