Évközi 18. vasárnap

2016. július 31.

Ekkor valaki megszólalt a tömegben: „Mester, mondd meg testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget.” De elutasította: „Ember, ki hatalmazott fel rá, hogy bírótok legyek és elosszam örökségeteket?” Majd a néphez fordult: „Vigyázzatok és óvakodjatok minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete.” Példabeszédet is mondott nekik: „Egy gazdag embernek bőséges termést hozott a földje. Így okoskodott magában: Mit tegyek? Nincs hová gyűjtsem a termésemet. Tudom már, mit teszek: lebontom csűreimet és nagyobbakat építek, oda gyűjtöm majd a termést és minden vagyonomat.  Aztán majd elégedetten mondom magamnak: Ember, van annyid, hogy sok évig elég! Pihenj, egyél, igyál, s élj jól! – Ám az Isten így szól hozzá: Esztelen, még az éjjel visszakérik tőled lelkedet. Amit gyűjtöttél, kire marad? –  Így jár az, aki vagyont halmoz fel magának, ahelyett, hogy az Istenben gazdagodnék.”

Lk 12,13-21

Elmélkedés:

„Vigyázzatok és óvakodjatok minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete.”

A mai napon az esztelen gazdag emberről hallunk. Aki Jézushoz fordult és kérte, hogy ossza meg vagyonát a testvérével. Ez követően Jézus a tanítványokhoz fordult és azt mondta: „Vigyázzatok és óvakodjatok minden kapzsiságtól. Mindenki tudja, hogy mit jelent a kapzsiság.  Gyakran az ember kapzsiságból cselekszik. Az ember mindig szeretné bővíteni a földi vagyonát. De Jézus egy lényeges dologra irányítja, ami figyelmünket, hogy nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete.”  Felteszek, két kérdést: Akkor mitől függ az ember élete? Mitől függ, ami életünk?

Amikor Jézus ezt mondta, mi a te reakciód? Gondolom egyet fogtok érteni velem, hogy ez nem lehet így, Jézusnak nincs igaza! Mert a vagyon muszáj az ember életében. Megint felteszem a kérdést, akkor mitől függ, ami életünk?

Jézus talán arra nem figyelmeztet bennünket, hogy vizsgáljuk meg magunkat, vagy a földi vagyonunkat, vagy a mennyei vagyont gyűjtsünk a földi zarándokúton. 

Jézus nem az ideiglenes vagyonról beszél, hanem az örökkévaló vagyonról beszél. Ne azt gyűjtsük, ami mulandó, hanem azt, ami örökkévaló. Az ember azt értékeli, ami látványos, ami vonzó, ami evilági. Ami igazából értékes örökké, azt meg nem ismeri fel.

Jézus felhív bennünket, hogy azt keressük, ami evilágon túl és tényleg drága, ami nem mulandó.  Az ember sokat fáradozik a földi vagyonért.  Szorgalmason dolgozik, néha éjjel és nappal, azért hogy egy kis pénzt keressen, és a családját támogassa. Ugyan akkor elfelejti, hogy fáradozzon Isten országáért, dolgozzon a mennyei dolgokért.

Manapság minden embernek van bankkártyája. A bankkártyával tudjuk megtekinteni, hogy mennyi megtakarításunk van.  Lehet ellenőrzi, hogy mennyivel gazdagabbak vagyunk.

Van-e olyasmi kártyád, amivel be tudod bizonyítani, hogy elnyerted a mennyországot magadnak? Van-e kártyád, amivel meg tudod mondani, hogy te Isten országának tagja vagy? Van-e valami, amivel tudod megmutatni, hogy az örökkévalóságot elnyerted már magadnak?

Nemcsak evilági dogok utána menjünk, hanem keressünk azt is, ami mennyei, mert a későbbi életünkben hasznos lesz számunkra.

Tete Remis SVD