Nemzetközi Kulturális Est Budapesten

Az Isteni Ige Társasága 2016-ban ünnepli a magyarországi misszió kezdetének a 100. évfordulóját. A centenáriumi évre készülve több programot is szervezünk. Egy ilyen eseményre került sor 2014. szeptember 13-án a budapesti Szent Imre Gimnázium dísztermében. Délután 3-kor egy, a misszióról szóló pódiumbeszélgetéssel kezdtünk, amely a verbita rend magyarországi missziójának kezdetét, folytatását és a mostani helyzetét tárgyalta. Ezen a beszélgetésen jelen volt Werner József atya, aki több évet szolgált külföldön, mint misszionárius, rektor és spirituális, Burbela Gergely provinciális atya, Tóth Zoltán atya, Magung Fransis atya és Chavvakula Lourdu atya, aki a cigánypasztorációról beszélt. A pódiumbeszélgetés végén egy rövid beszámolót hallgathattunk Víz Pétertől, aki a szudáni keresztények helyzetéről szólt.

Egy rövid szünet után kezdődött a nemzetközi kulturális est, melyen több ország produkcióját lehetett megtekinteni. Az estet egy indiai ima tánccal kezdtünk el. Felléptek: Csikuska Kulturális Egyesület tánccsoport Encsről, Arom Melati indonéz együttes, a bécsi Fülöp-szigeteki együttes Singkil tánccal, az Emberi Hang népzenei együttes cigány tánccal és zenével, Ibrahim és Málik nyugat-afrikai tánccal és Kávya Francis egy indiai klasszikus tánccal. Nagyon sok missziós lelkületű ember eljött erre a rendezvényre. Körülbelül 400-500 ember volt jelen. A program végén sok pozitív visszajelzést kaptunk.

A délután egyik érdekessége a következő volt. Lehetett kóstolni indiai, indonéziai, fülöp-szigeteki és koreai ételeket a magyar süteményeken kívül. Mivel a programot koordinálnom kellett, úgy gondoltam, hogy a végén majd én is megkóstolok néhány ínyencséget, de nem volt erre lehetőségem - az ételek olyan ízletesek voltak, hogy nem is maradt a végén.

Bár a kulturális est ingyenes volt, köszönettel fogadtunk adományokat, mellyel a dél-szudáni verbita missziót fogjuk támogatni. A rend 2012. április 2-án kezdte el a missziós munkát Dél-Szudánban. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak e rendezvény sikeréhez. Isten fizesse meg.

Benvin Sebastian Madassery SVD

Kulturális est